20230316 Gelovigen en winkeliers in Dinteloord keren zich tegen kermis tijdens paasweekend

PREMIUM

Foto uit 2015: kermis in Dinteloord op het Raadhuisplein. © Chris van Klinken/het fotoburo

Gelovigen en winkeliers in Dinteloord keren zich tegen kermis tijdens paasweekend: ‘Respectloos’

DINTELOORD – Kermis tijdens het paasweekend? Onacceptabel, vindt Dinteloord. Kerkgangers vinden het respectloos en winkeliers vrezen minder inkomsten. ,,Onbegrijpelijk dat de gemeente ons dit aandoet.”

Fee Buurmans 16-03-23, 19:02

Voor het eerst staat de kermis niet in het najaar, maar in het paasweekend gepland. Sinds de vergunning verleend is, regent het protestgeluiden bij voorzitter Leon Aanraad van de werkgroep Leefbaar Dinteloord (VBWLD). ,,Langs alle kanten horen we dat deze kermis zeer onwenselijk is en de gemeente heeft met niemand overlegd.”

‘Onacceptabel’

De gemeente wil in het kader van privacy niet zeggen wie de kermis organiseert, maar kan wel zeggen dat het niemand uit Dinteloord is. ,,We hebben de vergunning verleend omdat er geen juridische redenen zijn om die te weigeren. Er mogen gewoon twee kermissen per jaar georganiseerd worden.”

De werkgroep benadrukt niet tegen het houden van een kermis te zijn, maar dat het tijdstip en de locatie ‘onacceptabel’ zijn. Dinteloord is een overwegend protestantse gemeenschap, zegt Aanraad. ,,Misschien halen ze er in andere dorpen hun schouders voor op, maar hier beoefenen veel mensen hun geloof zeer serieus.”

Voor wie Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Stille Zaterdag, eerste en tweede paasdag een bijzondere betekenis hebben, getuigt kermislawaai tijdens die dagen niet van respect voor het geloof, redeneert de werkgroep in een brief aan de gemeente.

Uiterst ongelukkig

Niet alleen de dominees en de achterban deden hun beklag bij Leefbaarheid Dinteloord, ook winkeliersvereniging Dinteloord Winkeloord heeft bezwaar. ,,Winkeliers zijn uiterst ongelukkig dat het Raadhuisplein precies tijdens het paasweekend afgesloten is. Ze vrezen inkomsten uit paasinkopen te missen als klanten er hun auto niet kwijt kunnen.”

Iets dat ze er na de corona- en energiecrisis niet bij kunnen hebben, zegt Aanraad. Ergens anders parkeren is geen optie. ,,Er zijn al zo weinig parkeerplaatsen in het dorp. En op vrijdagavond is er een pubquiz in het Dorpshuis die goed bezocht wordt. Waar moeten zij hun auto’s kwijt?”

Gevaarlijke locatie

Dat plein als kermislocatie is overigens al heel lang een doorn in het oog van de werkgroep. ,,Veel te gevaarlijk. Er komt veel zwaar vrachtverkeer langs, wat gevaarlijk is voor overstekend winkelpubliek en al helemaal als daar ook kermispubliek bij komt. Zolang er geen degelijke ontsluiting is voor verkeer, moet de gemeente wat ons betreft maar een andere plek zoeken.”

De werkgroep heeft om die redenen een bezwaarschrift ingediend bij de gemeente, met het verzoek om de kermis te verplaatsen. Zowel qua locatie als tijdstip. ,,Het is onbegrijpelijk dat de gemeente ons dit aandoet. Hoe komen ze er toch bij?”

De gemeente heeft de werkgroep en de organisator op 23 maart uitgenodigd om het bezwaar samen te bespreken. ,,Doordat alle partijen aan tafel zitten, is de kans groot dat er snel geschakeld kan worden met alle disciplines”, laat de gemeente weten. ,,Maar nu doen we nog geen uitspraak over het wel of niet verplaatsen van de kermis.”

Meer lezen?

Dinteloord wil snel rondweg: dorp is zwaar verkeer in de kern zat

De rondweg in Dinteloord kan er niet snel genoeg komen: ‘We moeten het probleem oplossen’